h

WMO inventarisatie Drechtsteden door Sociaal Geografisch Bureau

31 augustus 2005

WMO inventarisatie Drechtsteden door Sociaal Geografisch Bureau

Ter voorbereiding op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die in juli 2006 in werking treedt, heeft het Sociaal Geografisch Bureau in de Drechtsteden een inventarisatie gemaakt van het huidige aanbod dat onder deze wet valt, de omvang van de doelgroepen en de toekomstige vraag. Deze inventarisatie vond plaats in opdracht van de projectgroep die belast is met het opstellen van een gemeenschappelijk beleidskader voor de Drechtsteden ten behoeve van de WMO.

Inventarisatie doelgroep en vraag

"Voor het vaststellen van de omvang (nu en in de toekomst) van de verschillende doelgroepen van de
WMO per gemeente hebben we bij het CBS, de provincie en het Ministerie van VROM gegevens
opgevraagd over de samenstelling van de bevolking en bevolkingsprognoses per gemeente. Daaruit kunnen we afleiden wat op dit moment de omvang van diverse leeftijdsgroepen is en kunnen we ook voorzien in hoeverre deze toe- of afnemen. Door middel van deskresearch (landelijk en regionaal
onderzoek) hebben we per gemeente een inschatting gemaakt van de huidige omvang van de verschillende doelgroepen en van de ontwikkeling in bevolkingssamenstelling voor 2010 en 2015. "

Dat de inventarisatie niet is gebaseerd op onderzoek naar de feitelijke situatie in Dordrecht en de Drechtsteden maar door eenvoudigweg landelijke cijfers te "vertalen" is te beschouwen als een gemiste kans en draagt zeker niet bij aan de slagingskans van het project Proeftuin Dordrecht, dat al in september 2003 van start ging, en waarvan in de voortgangsbrief van mei 2004 nog vastgesteld werd dat de plannenmakerij stagneerde vanwege ontbrekende gegevens over de doelgroep van het proeftuin-project om sociaal isolement tegen te gaan "niet alleen in Sterrenburg".

uw kunt hier de rapportage lezen.

U bent hier