h

WMO vragen om burgerparticipatie

8 juli 2006

WMO vragen om burgerparticipatie

De WMO zal worden ingevoerd op 01 januari 2007. De WMO is een zeer ingrijpende bezuinigingsoperatie waarbij de regie over de zorgtoewijzing naar de gemeente gaat. Het is belangrijk dat mensen die zorgafhankelijk zijn hierover kunnen meepraten. Dit is zelfs wettelijk verplicht. In Dordrecht gebeurt dit minder dan mondjesmaat, naar ons idee zeker niet van harte en daardoor te laat en te langzaam.

In artikel 11 van de WMO wordt gesproken over de burgerparticipatie:

Burgerparticipatie: WMO Artikel 11

  1. Het college van burgemeester en wethouders betrekt de ingezetenen van de gemeente en in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen bij de voorbereiding van het beleid betreffende maatschappelijke ondersteuning, op de wijze voorzien in de krachtens artikel 150 van de Gemeentewet vastgestelde verordening.
  2. Het college van burgemeester en wethouders stelt ingezetenen van de gemeente en in de gemeente belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen vroegtijdig in de gelegenheid zelfstandig voorstellen voor
    het beleid inzake maatschappelijke ondersteuning te doen.
  3. Het college van burgemeester en wethouders verschaft informatie die nodig is ter uitvoering van het bepaalde in het eerste en tweede lid.
  4. Onverminderd het eerste lid vergewist het college van burgemeester en wethouders zich bij de voorbereiding van het beleid tevens van de belangen en behoeften van ingezetenen die hun belangen en behoeften niet goed kenbaar kunnen maken.

Inmiddels ligt er een Beleidskader WMO Drechtsteden 'Samenwerken aan individuele voorzieningen'. Hierover hebben wij de volgende vragen:

  1. Waarom wordt er door de gemeente niet veel breder advies gevraagd aan belanghebbenden? Te denken valt aan mensen met een verstandelijke beperking, mensen uit de GGZ-sector, vrijwilligers, mantelzorgers en andere belanghebbenden. De gemeente is dit wettelijk verplicht conform artikel 11, lid 1 van de WMO. Waarom heeft het College hiertoe niet besloten?
  2. In de WMO is verder bepaald dat de in de gemeente woonachtige belanghebbenden vroegtijdig zelfstandig voorstellen voor…(…) kunnen doen. Hebt u de verschillende belanghebbenden hiertoe uitgenodigd? Zo ja, hoe hebt u dat gedaan? En zo nee, waarom niet?
  3. Hoe denkt het College lid 4 van artikel 11 WMO uit te voeren? Heeft het College dit al gedaan? Zo ja, hoe en zo nee, waarom niet?

U bent hier