h

SMS kinderfonds nog te onbekend bij minima in Dordrecht

28 augustus 2006

SMS kinderfonds nog te onbekend bij minima in Dordrecht

Sporten, zwemles of een schoolreisje: met een minimuminkomen is het nauwelijks te betalen. Toch is er nog niet vaak een beroep gedaan op het SMS-fonds.

Het nieuwe Kinderfonds van de gemeente Dordrecht is nog niet voldoende bekend bij de mensen die er gebruik van kunnen maken. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er nog maar veertig aanvragen gehonoreerd, de meeste een bijdrage aan het lidmaatschap van een sportclub. In totaal werd er 3800 euro toegekend.

De gemeente verwacht dat er nu met het begin van het nieuwe schooljaar en sportseizoen veel meer aanvragen komen voor het SMS-Kinderfonds (school-muziek-sport). Dit fonds is in de plaats gekomen van de Dordtpas, waarmee mensen met een minimuminkomen korting konden krijgen bij allerlei Dordtse instellingen en clubs. Dordrecht richt zich nu vooral op de kinderen uit arme gezinnen. Het SMS-fonds levert bijdragen aan de kosten van activiteiten van school (schoolreisjes, schoolkamp), zwemles, lidmaatschap van een sportclub of (culturele) vereniging. Het fonds is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar uit gezinnen met een minimum inkomen. Het SMS-fonds komt pas in beeld als andere maatregelen zoals bijzondere bijstand, kinderbijslag en tegemoetkoming studiekosten zijn benut.

De aanvragen lopen via de stichting Leergeld en het Jeugdsportfonds. Het is niet de bedoeling dat ouders zelf rechtstreeks aanmelden. De aanvragen moeten vooral komen van scholen, maar dat is de eerste maanden nog niet goed verlopen.

Ook waren er allerlei aanloopproblemen bij de organisatie van het Kinderfonds. Voor de cultuursector heeft het fonds tot nu toe weinig waarde gehad: er is slechts één aanvraag voor muziekles en één voor de jeugdtheaterschool.

U bent hier