h

’Verontreinigde grond elders geweigerd om stank’

23 augustus 2006

’Verontreinigde grond elders geweigerd om stank’

SLIEDRECHT/DORDRECHT

Een partij zwaar verontreinigde grond die naar de Dordtse stortplaats Derde Merwedehaven gebracht wordt, is elders geweigerd omdat ze te veel stank zou veroorzaken en te giftig zou zijn. Het feit dat de grond naar Dordrecht gaat, veroorzaakte juist om die reden veel commotie in Sliedrecht. Ook ECO-Dordt en Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven maken bezwaar.

Aannemer Boskalis, die opdracht heeft de zwaar vervuilde stortplaats Zellinngwijk in Gouderak af te graven, heeft geprobeerd de 160.000 kubieke meter grond kwijt te raken op de Twentse stortplaats Boeldershoek. Eigenaar Twence heeft in overleg met de provincie Overijssel besloten haar terrein niet open te stellen: ,,Het was onduidelijk waarmee die grond verontreinigd was en we kregen signalen dat de grond zeer geurgevoelig was. We zitten er bepaald niet op te wachten.’’

Eerder werd al bekend dat het volgens de provincie is onmogelijk de exacte samenstelling van de grond vast te stellen. Tientallen jaren zijn er pesticiden, zware metalen, pcb’s en dergelijke lukraak door elkaar gegooid.

De politieke partij Pro Sliedrecht heeft inmiddels verontruste vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De partij is bang dat vooral Sliedrecht te lijden zal hebben onder de stank van de stortplaats aan de overkant van de rivier. De partij suggereert verder dat de gemeente bezwaar aan kan tekenen tegen de sanering van de Zellingwijk. ,,Anders moet elke betrokken burger dat zelf doen.’’ Ook vraagt ze burgemeester en wethouders te zoeken naar andere mogelijkheden om de komst van de grond te voorkomen.

U bent hier