h

Asbest sanering Ufkes terrein

28 september 2006

Asbest sanering Ufkes terrein

Buurt: nieuwbouw op gifgrond
DORDRECHT

De bodem van de nieuwe buurt Smitshoek aan de Zuidendijk in Dordrecht is mogelijk zwaar vervuild met chemicaliën.

Omwonenden van het voormalige taxi- en autobedrijf Ufkes hebben de projectontwikkelaar AM Wonen en de gemeente Dordrecht gewaarschuwd dat er in het verleden vaten met chemisch afval en bitumen op vier meter diepte zijn gestort.

Daar zal echter vooralsnog geen onderzoek naar worden gedaan. De bouwers van de 65 nieuwe woningen hoeven van de gemeente alleen de toplaag van het bedrijfsterrein en de weilanden daaromheen af te graven. Die laag is vervuild met olie, zware metalen, kankerverwekkende PAK's en asbest.

Volgens het college van b en w zijn er geen concrete aanwijzingen voor de aanwezigheid van een diepergelegen gifbelt en konden de bodemonderzoeken vanwege de puinlaag niet dieper dan twee meter worden gehouden. Verder onderzoek vinden b en w op dit moment niet zinvol.

„Een onzinverhaal,’’ noemt bewoner D. van 't Zelfde van de Zuidendijk dat. „Je kunt gerust een peilbuis door de puinlaag boren. Ik ben hier geboren en ik weet wat daar allemaal is gebeurd. Net als heel veel mensen in Dordrecht trouwens. Daar zijn heel veel vaten in gegaan en ik denk dat de bronnen die dat beweren heel betrouwbaar zijn. Op deze manier krijg je straks dezelfde taferelen als op de Staart.’’

Daar bleken de woningen in de Merwedepolder in de jaren '80 te zijn gebouwd op een chemisch vervuilde stortplaats. Een deel moest worden afgebroken, de rest kreeg isolatie in de kruipruimte. Nog steeds mogen de bewoners geen groenten of vruchten uit eigen tuin eten.

De 65 woningen in Smitshoek waren allemaal verkocht, maar onlangs is het bouwproject voor acht maanden uitgesteld.

AM Wonen is volgens een woordvoerder bereid om tijdens de sanering een proefsleuf te graven om de chemische stortplaats te vinden.

(Pappen en ) Nat houden
Na waarschuwingen van de GGD heeft de gemeente geeist dat de aannemer de grond nathoudt tijdens het werk, verkeer op de bouwplaats beperken en asbesthoudend puin verpakken.

Asbestmetingen zijn volgens de gemeente niet nodig maar ter geruststelling heeft de aannemer beloofd om dat vrijwillig te doen..

Er wordt 6 miljoen kilo vervuilde grond afgegraven en de vrachtwagens met gifgrond mogen niet over de Zuidendijk rijden. (Bron AD Dordtenaar - auteur Andre Oerlemans )

U bent hier