h

Dordtpas opgevolgd door Drechtstedenpas?

14 september 2006

Dordtpas opgevolgd door Drechtstedenpas?

DORDRECHT

Inwoners van de Drechtsteden met een minimuminkomen kunnen misschien op termijn gebruik maken van een algemene kortingspas.

De Dordtse wethouder H. Spigt van sociale zaken vindt dat een Drechtstedenpas het overwegen waard is. Eerder dit jaar schafte Dordrecht juist de Dordtpas af, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. ,,In andere steden zijn er wel positieve ervaringen, misschien werkt het beter als we het op de grotere schaal van de Drechtsteden organiseren.

Zeker omdat we ook al een intergemeentelijke sociale dienst hebben.’’

Spigt bood gisteren samen met een collega uit Nijmegen namens 27 (middel)grote steden een onderzoek naar armoedebeleid aan in Den Haag. De belangrijkste conclusies zijn dat gemeenten veel meer uitgeven aan armoedebeleid dan ze van het Rijk krijgen. De gemeenten pleiten voor een verhoging van de bijstandsnorm, gezien de groeiende armoede onder mensen met een uitkering. ,,De gemeenten doen veel, met allerlei verschillende regelingen. Het kabinet is altijd heel huiverig voor inkomenspolitiek door de gemeenten, maar in de praktijk komt dat er soms toch wel op neer. Dat moeten gemeenten ook wel, omdat die geconfonteerd worden met de gevolgen van het Rijksbeleid. De gemeenten constateren dat nog steeds veel regelingen niet voldoende worden gebruikt door de mensen die er recht op hebben. Ze pleiten voor meer geld voor schuldhulpverlening, en het versimpelen van regels, zodat die ook goedkoper kunnen worden uitgevoerd.

Door MARK BENJAMIN
Dit artikel verscheen in AD/Dordtenaar onder de titel ’Drechtstedenpas voor armen’

U bent hier