Wethouder beantwoordt vragen Stort van Troost
Wethouder beantwoordt vragen Stort van Troost
Op 3 juli legden wij de wethouder milieu een aantal vragen voor in de brief "Beginnen bij die booodem"
De antwoorden kregen we 12 september binnnen. Hieronder kunt u ze lezen. De antwoorden riepen een aantal nieuwe vragen op bij SP Dorrecht. Aan de formulering ervan wordt nog gewerkt.
1. bent u ermee bekend dat Bodem + als uitvoeringsorganisatie kostenverhaal namens VROM
de gemeente ondersteuning aanbiedt bij stuiting van vorderingen om verjaring tegen te
gaan?
Antwoord:
Uiteraard is de gemeente Dordrecht bekend met het feit dat Bodem + ondersteuning biedt op vele aspecten van de uitvoering van het bodem beleid, zo ook met betrekking tot kostenverhaal,
2. lijkt het u ook raadzaam om Shell en BV EPS in verband hiermee zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen voor de saneringskosten?
Antwoord:De firma Shell is geen eigenaar van de stortplaats (geweest) en is ook niet aan te merken als veroorzaker van de ernstige bodemverontreiniging. Shell is dus niet juridisch aan te spreken voor de saneringskosten. In de volgende fase van de voorbereiding van de sanering en inrichting van polder Stededijk zullen het Ministerie van VROM en de gemeente Dordrecht een onderzoek doen naar de mogelijkheden voor het verhalen van de kosten. Hierbij zal ook een mogelijke aansprakelijkheidsstelling onderzocht worden.
3. bent u bekend met de mogelijkheid van deelsaneringen?
Antwoord:
De gezamenlijke bevoegde gezagen Wet bodembescherming in de provincie Zuid-Holland hebben de nota 'Gezamenlijk bodemsaneringsbeleid 2003' opgesteld en vastgesteld. Dit beleidsstuk maakt de uitvoering van deelsaneringen mogelijk. Uiteraard is de gemeente Dordrecht bekend met de mogelijkheid van deelsaneringen. Het gezamenlijke bodemsaneringsbeleid is gestoeld op de Wet bodembescherming, waarin de wettelijke basis voor deelsaneringen is neergelegd.
4. bent u het ermee eens dat deze mogelijkheid door het ontbreken van inzicht in de samenstelling van de vuilstort onvoldoende benut wordt?
Antwoord:
Nee, op verzoek van de 2e Kamerfractie van de SP is de mogelijkheid van de selectieve verwijdering onderzocht. Het resultaat van dit onderzoek is toegezonden aan de 2e Kamerfractie. In 2005 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd, waarbij door middel van proefsluiven goed inzicht in de samenstelling van de stortplaats is verkregen. Uit deze onderzoeken blijkt dat een selectieve verwijdering praktisch niet uitvoerbaar is en gezien de risico's ook niet nodig.
5. gaat u het bevel geven tot nader onderzoek dat hieiorntrent opheldering kan verschaffen? En zo ja wanneer?
Antwoord:
Over de inzet van het juridisch instrumentarium zal definitief worden besloten in het kader van de verwerving van de polder in het kader van de realisering van het Raamplan Sliedrechtse Biesbosch.
6. Zoals gezegd is het doel van het Strategisch Groen Project uitbreiding van het zoetwatergetijdegebied. Bent u het met ons eens dit slechts mogelijk is wanneer uitgesloten is dat de -pluim van de -vuilstort, ook in geval van hoge waterstanden, in contact kan komen met het oppervlaktewater?
Antwoord:
De definitieve saneringsvariant, die uitgevoerd gaat worden, zal moeten voldoen aan de wet- en regelgeving en het heersende bodemsaneringsbeleid. Dit betekent, dat door middel van de saneringsvariant de risico's voor mens, ecologie en verspreiding moeten worden weggenomen. Bij de uitwerking van saneringsmaatregelen wordt eveneens aandacht besteed aan de interactie van (verontreinigd) grondwater en het oppervlaktewater. Komend jaar wordt gewerkt aan het inrichtingsplan voor de polder. Hierbij wordt simultaan gewerkt met de ontwikkeling van de beheersmaatregelen voor de stortplaats. Beide processen beinvloeden elkaar. Uiteindelijk zal de
inrichting van de polder afgestemd worden op de beheersing van de stortplaats en omgekeerd.
7 heeft u wel eens een gespecificeerde offerte onder ogen gehad waaruit zo blijken dat de 'grove schatting' van de kosten van de (totale) afgravingsvariant (tussen de 70 en 100 miljoen euro) realistisch is?
Antwoord:
Er zijn geen offertes gevraagd voor de uitvoering van de totale afgravingsvariant. Uit het haalbaarheidsonderzoek, dat door een gerenomeerd milieu-adviesbureau is uitgevoerd, blijkt dat deze variant de beschikbare bodemsaneringsmiddelen verre te boven gaan. De kosten voor de (totale) afgravingsvariant worden met name bepaald door hoeveelheid materiaal in relatie toe de verwerkingskosten en/of stortkosten uitegedrukt in euro per ton. Deze eenheden zijn beide nauwkeurig te bepalen. Hierdoor is niet zinvol om dergelijke offertes aan te vragen.
Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben
Hoogachtend,
D.A. van Steensel
Wethouder financiën, onderwijs en milieu
- Zie ook:
- Bodembeleid en Saneringspolitiek