h

'Gat van Ufkes boordevol troep'

5 oktober 2006

'Gat van Ufkes boordevol troep'

DORDRECHT - Het weiland naast autobedrijf Ufkes in Dordrecht is sinds de jaren '70 compleet afgegraven en daarna volgestort met puin, chemisch afval, autobanden, geheimzinnige vaten en alle troep die collega-ondernemers van de oude Ufkes kwijt wilden.

Zelfs de gemeente Dordrecht liet er regelmatig troep storten. Dat stelt een oud-werknemer die van jongs af aan bij het inmiddels verdwenen bedrijf heeft gewerkt.

Hij bestrijdt daarmee het standpunt van de milieudienst en het Dordtse college van burgemeester en wethouders dat verhalen over gifstorten op het terrein uit de tweede hand zijn en niet te bewijzen. Hoewel omwonenden hebben gewaarschuwd dat het terrein vol gif zou zitten, hoeft projectontwikkelaar AM Wonen voor de bouw van de nieuwe buurt Smitshoek alleen de gevonden olie, zware metalen, PAK's en asbesthoudend puin af te graven.

,,Laat ze maar eens echt gaan graven. Wij spraken vroeger over het gat. Alles ging in het gat. Iedereen weet van het bestaan, maar nou weet ineens niemand meer iets," zegt de Dordtenaar die uit angst voor schadeclaims anoniem wil blijven.

Het gat van Ufkes is volgens hem ontstaan toen de wijk Sterrenburg werd gebouwd. Langs de Stevensweg in Dubbeldam werden tuincentra opgericht die goede zaken deden. Toen de nieuwe wijkbewoners ophooggrond nodig hadden, klopten de eigenaren van de tuincentra bij hun vriend Ufkes aan.

,,We hebben toen het hele weiland afgegraven, tot aan de leemlaag toe zo diep. Je kunt zeggen dat de tuintjes in Sterrenburg bijna allemaal zijn opgehoogd met grond van Ufkes," zegt de man die zelf met zijn kraan mee groef.

Vervolgens moest het gat weer worden gevuld. ,,De Dordtse Asfaltfabriek bracht ons zijn afgekeurde rollen waar we hele dammen van maakten. Een betere fundering had je niet. Soms kwamen er afgesloten vaten, waarvan wij niet wisten wat er in zat. Het chemisch afval kwam van Van Epenhuysen uit Zwijndrecht. Hun oude loods werd gesloopt en de grond daaronder was zwaar vervuild. Dat is allemaal hierheen gekomen. Dat geeft de rode kleur aan het puin dat ze nu vinden. Als het regende begon de boel op het terrein gewoon te schuimen."

Hij kan het zo gek niet opnoemen of het werd gestort. ,,Hele partijen oude autobanden zijn er ingegaan. Toen de Drechttunnel werd gebouwd ging het afgekeurde beton naar Ufkes. Dat gebruikten we als afdeklaag. Dat is zo hard, daar heb je springstof voor nodig om doorheen te komen. De gemeente kwam ook regelmatig storten, dus die moeten er ook van weten. Overal ligt van alles begraven."

Net als omwonenden wil hij de projectontwikkelaar of de gemeente niet aanwijzen waar het ligt. ,,Ze hebben me al eens gevraagd een tekening te maken, maar dat doe ik niet. Het is echt niet zo moeilijk. Het gif ligt tussen het oude pad, waar vroeger de busjes stonden, en de sloot. Dat hele terrein is afgegraven en volgestort."

--------------------------------------------------------------------------------

Door ANDRÉ OERLEMANS

U bent hier