h

Shell grote afwezige bij convenant Stort van Troost

9 oktober 2006

Shell grote afwezige bij convenant Stort van Troost

Vandaag heeft staatssecretaris van Geel van Milieu samen met de Dordtse wethouders van Steensel en Albayrak het convenant voor Polder Stededijk getekend, beter bekend als de 'Stort van Troost'. Plaats van handeling was de stortplaats zelf. Onder de aanwezigen waren ook milieu-aktivist en kandidaat SP-kamerlid Remi Poppe en Herman Bolk van de afdeling Dordrecht van de SP. De SP’er Poppe was door de gemeente Dordrecht speciaal uitgenodigd om met Van Geel in debat te gaan.

Stort van Troost

In het debat aan boord van fluisterboot ‘De Halve Maen’, voorafgaand aan de ondertekening, hekelde Remi Poppe de gekozen methodiek van monitoring. De methodiek geniet om financiële redenen de voorkeur boven sanering van de stortplaats. Gebleken is dat de kosten van sanering € 80.000.000,00 zou bedragen, en de overheid geeft aan niet over de benodigde financien te beschikken.
Stort van Troost(eloos)

Remi Poppe sprak zijn twijfels uit over de omvang en de kosten die door het bureau Oranjewoud zijn berekend. Hij verwees naar gegevens uit eerdere rapporten waarin spraken is van minder m2 vervuilde grond en veel lagere saneringskosten.
Hij pleitte daarom voor een nieuwe berekening door een ander onafhankelijk bureau op basis van vervoer per schip (de Stort heeft een haven) naar de Afval Terminal Moerdijk (Thermische reiniging), net om de hoek aan het Haringvliet.
Ondertekening van het convenant
Op zijn verzoek zal de SP de berekeningen van Oranjewoud krijgen, die naar zijn mening op algemeen gemiddelde kosten zijn gemaakt. Juist een stort met een haven en verwerkingsmogelijkheden vlakbij moeten bekeken worden.
De methodiek van monitoring is op zijn minst opmerkelijk, gezien het feit dat de zwaarverontreinigde grond gewoon blijft liggen. Kennelijk is men er niet zo van overtuigd dat de stort niet meer gaat lekken dan uit monitoring nu al blijkt. Men geeft er de voorkeur aan de verspreiding van de verontreiniging te monitoren en waar nodig in te grijpen.

Remi Poppe wees er daarom op dat kort geleden de Provincie de Stort van Troost nog als sanering urgente aanwees. De aanwezige Gedeputeerde van Zuid-Holland de heer L.E. (Leen) van der Sar [CDA] moest dat ook bevestigen.
Poppe en van Geel

Overigens is het bestemmingsplan voor de gifbelt aangemerkt als natuurgebied met recreatiemogelijkheden.

De SP is en blijft van mening dat de Shell, die verantwoordelijk is voor de chemische vervuiling van de polder Stededijk, aangesproken moeten worden. Dit conform het principe “De vervuiler betaald”. Met name Shell weigert hierin zijn verantwoordelijkheid te nemen. De SP heeft in het verleden met grote regelmaat aandacht gevraagd voor de kwestie en actie gevoerd bij, onder meer, Shell.
In het convenant staat dat bij ‘ financiële knelpunten’ waardoor de beleidsontwikkeling niet gerealiseerd kan worden, ‘ het daarbij noodzakelijk is te inventariseren welke andere partijen in dat geval kunnen bijdragen aan de financiering’.
Dus riep Remi op, richting de staatssecretaris, om snel de Shell op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te wijzen en onder druk te zetten.

U bent hier