h

Niet verhogen van OZB in 2013, blijkt mooie fabel!

6 maart 2013

Niet verhogen van OZB in 2013, blijkt mooie fabel!

De gemeente heeft bij het vaststellen van de begroting 2013 het niet doorvoeren van de inflatiecorrectie van 2.8% voor de OZB nadrukkelijk gepresenteerd. Er blijkt echter een behoorlijk addertje onder het gras te zitten.

Het bedrag dat een woningbezitter aan OZB betaalt was in 2012 de geschatte waarde van de woning x 0.0011. Een huis van € 150.000 betaalde € 165,--.
Je zou denken dat je zonder inflatiecorrectie in 2013 weer € 165,-- betaalt als je huis nog steeds € 150.000 waard is. Helaas, de gemeente heeft de vermenigvuldigingsfactor van 0.0011 gewijzigd in 0.001153, waardoor je in 2013 € 172,95 betaalt of wel een verhoging van ruim 4.8%.

Hoezo inflatiecorrectie? Nee, het is inflatie + 2%. Daar heeft de gemeente het niet over. Alleen een onopvallende tussenzin in de brief bij de aanslag vermeldt dat de totaalopbrengst van de OZB voor de gemeente niet is verhoogd. Dat de dalende opbrengst door het zakken van de huizenprijzen wordt gecorrigeerd en doorberekend aan de woningbezitters, dat is nergens te lezen. 

Dat het college een transparant beleid voorstaat, wordt hiermee naar het land van de fabeltjes verwezen.

Inmiddels heeft Beter voor Dordt (BVD) via hun site op bovenstaand artikel gereageerd, waarbij er gesproken wordt over stemmingmakerij en het niet noemen van de juiste feiten.
Feit is dat de gemeente het tarief niet heeft verhoogd met de inflatiecorrectie, waarvoor BVD terecht naar de begroting 2013 verwijst.
Een ander feit is dat in dezelfde begroting niet helder is beschreven dat woningeigenaren, die al gestraft worden, omdat de waarde van hun bezit afneemt, hiervoor een tariefsverhoging van de OZB krijgen gepresenteerd. 
Beide feiten gecombineerd ontstaat er een tariefsverhoging van 4.8%, die je alleen misloopt als je woning ook met dit percentage of meer in waarde is gedaald.
Als je vervolgens alleen het positieve (niet toepassen inflatiecorrectie) noemt en het negatieve (doorbelasten daling waarde woningen) weglaat, spreken wij niet van stemmingmakerij, maar spreken we het college er wel op aan dat dit geen voorbeeld is van het zo hoog in het vaandel staande transparante beleid.

 

 

Reacties

Maar hoe denkt de SP over deze meest nivellerende belastingssoort. 100% voor toch zeker?

Reactie toevoegen

U bent hier