Bijdrage in de gemeenteraad in het debat over de nieuwe coalitie
Bijdrage in de gemeenteraad in het debat over de nieuwe coalitie
Debat over de coalitie
Vandaag werd in de gemeenteraad de nieuwe coalitie van BVD, VVD, CDA en CU/SGP gepresenteerd. Hieronder mijn commentaar op het coalitie akkoord, zoals uitgesproken in de gemeenteraad.
Beschouwing over Coalitieakkoord
Meneer de voorzitter. De SP ziet één positief punt in het voorgelegde coalitie-akkoord, dus laat ik positief beginnen. Dat positieve punt is in zekere zin dat de coalitie zich nergens op vast legt. Alle kwesties lijken open kwesties te zijn, waarover de raad de komende jaren in alle vrijheid kan beslissen, zonder dat enige fractie vanuit een coalitie afspraak gebonden is.
Niet alles staat op papier
Daar heb ik dan wel gelijk één vraagteken bij. We weten dat er afspraken zijn gemaakt over de omgang met de koopzondag. Voor twee van de coalitiepartijen is de koopzondag het toppunt van vrijheid en blijheid. De andere twee partijen laten zich meer leiden door de bijbel, waarin staat dat wie de Sabbat ontheiligt zekerlijk ter dood zal worden gebracht (Exodus 31:14). In de coalitie is inmiddels afgesproken dat winkeliers straks zonder voor hun leven te vrezen tussen 12 en 6 de winkels open mogen hebben. Maar die afspraak is in het akkoord nergens te vinden.
Dat roept dus de vraag op welke afspraken er nog meer zijn gemaakt, die niet in het akkoord zijn vermeld. En als die afspraken er zijn, voeren we dan nu niet een discussie over een schaduwdocument, waarin niet heel veel concrete punten staan - om het maar voorzichtig uit te drukken.
Mager stuk
De andere vraag die opgeroepen wordt of de vorming van het college niet allemaal wat vlotter had gekund. Ruim acht weken nadat een informateur werd ingehuurd om een begin te maken met de onderhandelingen hebben we nu een document dat zich met gemak op één A4tje laat samenvatten. Om een Engelse uitdrukking te parafraseren: de berg is lang zwanger geweest, maar baarde een muis.
Met zes wethouders praten we overigens wel over een muis met obesitas. De gemeente staat voor enorme taken. Waar het akkoord optimistisch zegt: "Met het overgrote deel van de Dordtenaren gaat het goed" is er in werkelijkheid sprake van grote armoede onder grote delen van de bevolking. De voedselbanken kunnen de toeloop niet aan. Problematische schulden groeien. De inkomens in Dordrecht liggen lager dan gemiddeld in Nederland. En niet alleen groeit de werkloosheid, ook vallen werklozen vanaf halverwege volgend jaar veel sneller terug op de bijstand.
Een bijstand die verder wordt afgebroken door de samenwoon korting, en nog harder wordt gemaakt door een verplichting tot dwangarbeid.
Zelfs de mensen die nog wel een redelijke baan hebben leven onder de voortdurende dreiging van ontslag, krijgen te maken met dalende of stagnerende lonen, terwijl de huren de pan uit rijzen. Met wat extra verhogingen voor de mensen die een heel modaal inkomen hebben, maar zich geen koopwoning kunnen veroorloven.
Geen geld voor sociaal beleid
Géén cent wil deze coalitie uittrekken voor het opvangen van de klappen die de rijksbezuinigingen veroorzaken onder de armste inwoners van deze stad. Wel lezen we dat de coalitie wil onderzoeken of het mogelijk is om in De Nieuwe Biesbosch een werkgelegenheidsproject te starten.
Wat de SP betreft onder één voorwaarde: dat mensen een normale baan krijgen, tegen normale CAO lonen. En wel voor een volwaardige werkweek. Maar vermoedelijk denkt het voorgestelde college meer aan een werkverschaffingsproject, zoals onder de beruchte christen-democraat Colijn in de dertiger jaren: werken voor een uitkering en wie protesteert krijgt helemaal niets meer.
Wethouders
Enfin: terug naar het aantal wethouders. Waar we ons in moeten stellen op tien miljoen bezuinigingen, wordt het bestuurlijk apparaat vrolijk uitgebreid. Dat zou nodig zijn voor de decentralisaties. Maar die worden nu juist weer doorgeschoven naar de Drechtsteden. Het zou logischer zijn om het bestuur beperkt en slagvaardig te houden, in plaats van uitgebreid en log. De SP is en blijft tegenstander van het uitbreiden van het aantal wethouders. Pijnlijke bezuinigingen zijn misschien onvermijdelijk. Maar de allereerste plek waar we zouden moeten kijken voor bezuinigingen is wat ons betreft in het bestuurlijk apparaat.
VVD college
Ook wat de samenstelling van dit college betreft maken we ons grote zorgen. Het coalitie-akkoord spreekt van een breed samengesteld college. Als "alles wat conservatief of liberaal is, en dan met weglating van D66", de definitie is van "breed" dan klopt dit wel. Naar ons idee is deze coalitie absoluut niet wat Dordrecht nodig heeft in tijden van crisis. Ironisch genoeg heeft de VVD straks evenveel wethouders in het college, zei het twee onder de vlag van Beter voor Dordt, als leden in de raad.
Wethouderschap Karin Lambrechts
Ik kom te spreken over de fameuze overstap van Karin Lambrechts van de VVD, naar Beter voor Dordt. Ik citeer haar woorden uit het AD van 30 april j.l. "Op het sociale domein zit er weinig licht tussen de programma's van VVD en BVD." Kennelijk is dit ook de mening van de leiding van Beter voor Dordt, want waarom niet onder de eigen 45 kandidaten of andere actieve leden naar een wethouder gezocht?
Meneer de voorzitter, collega raadsleden. Bij verkiezingen proberen we de kiezers er van te overtuigen dat het uitmaakt welke keuze je maakt. Dat verschillende partijen voor verschillende ideeën staan. Een overstap zoals nu gemaakt wordt, tast de geloofwaardigheid van de politiek in de kern aan. De vraag die dit ook opwerpt: als het helemaal niet uitmaakt of je voor de VVD stemt, of voor Beter voor Dordt: hadden de kiezers dat niet voor 19 maart moeten weten?
Meneer de voorzitter, ik wil nog even terugkomen op een paar van de weinige min of meer concrete punten in het akkoord.
Bouwen voor de mensen
Er wordt gesproken van vooral woningbouw in het duurdere segment. Als SP staan wij uiteraard voor een breed aanbod van woningen. Maar de meeste van de inwoners van onze stad hebben het niet breed. Ook aan hun huisvesting moet worden gedacht. Ten eerste door voorkomen van sloop van betaalbare huurwoningen. Maar ook door bij nieuwbouw voldoende nieuwe, betaalbare huurwoningen te realiseren.
De mensen met wat meer geld, en bereid om die in een woning te steken, kunnen inderdaad goed geholpen worden met Collectief opdrachtgeverschap. Met zijn allen goede bestaande gebouwen geschikt maken om te wonen, liefst levensloopbestendig. Dat wordt ook in dit akkoord zo gesteld. Is dit college dan bereid terug te komen op de plannen om honderdduizenden te steken in het slopen van de goede gebouwen achter Steegoversloot? En de plannen die er liggen voor bouw van woningen volgens Collectief opdrachtgeverschap een kans te geven? Een kans die de gemeente de mogelijkheid geeft om hier honderdduizenden te verdienen, in plaats van te verbranden?
Voorzitter ik kom tot een afronding. De SP kan zich niet vinden in het voorgesteld college, en in het akkoord zoals we dat nu voor ons zien. Daarom zullen wij zowel tegen akkoord als tegen wethouders stemmen. Waarbij wel geldt "nothing personal".
Dankuwel.
- Zie ook:
- Ronald Portier
Reactie toevoegen