h

Afbraak van de zorg verdedigd door PvdA man Van Rijn

6 maart 2015

Afbraak van de zorg verdedigd door PvdA man Van Rijn

Woensdag 4 maart was staatssecretaris van Rijn te gast op een avond van de PvdA Dordrecht over de zorg. Van Rijn kwam veel in het nieuws toen bekend werd dat zijn eigen moeder hopeloos verwaarloosd in een verzorgingstehuis zat. Inmiddels heeft van Rijn voor zijn moeder wat geregeld. Nu nog iets doen voor alle andere ouderen in Nederland.

Op de avond waren ook veel mensen aanwezig die werken in de zorg, of die clienten vertegenwoordigen, of zelf afhankelijk zijn van goede zorg. Al deze mensen gaven voorbeeld op voorbeeld van hoe de afbraak van de zorg door PvdA en VVD leidt tot onaanvaardbare situaties. Een blinde vrouw van in de tachtig vertelde hoe ze het moet doen met drie uur ondersteuning in de week. Elke dag bleef zij zitten met een afwas op het aanrecht, want daarvoor heeft ze geen recht op hulp. Uit huisbezoeken van de SP weten we dat deze vrouw geen uitzondering is, maar dat dit soort wantoestanden algemeen aan het worden zijn.

Medewerkers van het verzorgingshuis vertelden hoe ze geen enkele tijd meer hadden om zelfs nog maar even met hun bewoners te praten. Een maatschappelijk werker van het Albert Schweitzer ziekenhuis vertelde over de schuldenlast waar de talloze eigen bijdrages mensen in storten.

Van de kant van Van Rijn was geen enkele compassie te bespeuren met de situatie waarin zijn afbraakbeleid mensen stort. Op concrete vragen en voorbeelden van problemen werd alleen geantwoord met algemeenheden als "we moeten nu eenmaal anders gaan werken." Sterker nog, volgens van Rijn ging alles helemaal prima: de mensen op de werkvloer zouden het nu voor het zeggen krijgen, in overleg met clienten, in plaats van dat mensen bevoogd zouden worden doordat ze zorg toegewezen kregen.

Dat je weinig hebt aan zelfstandige beslissingen als je totaal geen budget meer hebt om uit te geven en alleen "zelfstandig" het slechte nieuws mag brengen dat mensen het maar zelf uit moeten zoeken, dat deed Van Rijn niets.

Sterker nog terwijl iedereen wel de voorbeelden kent van ontslagen in de thuiszorg, van sluiting van verzorgingshuizen, van stopwatch zorg, overwerkte hulpen en afbraak van salarissen, betoogde Van Rijn dat er helemaal geen bezuinigingen waren! In zijn woorden: in 2018 geven we nog steeds 80 miljard uit. Dat een heel groot deel daarvan opgaat aan winsten voor zijn vriendjes bij de grote verzekeringsmaatschappijen, de farmaceutische industrie en alle zorgbureautjes en managers vertelde hij er niet bij. De manier waarop van Rijn alle reële problemen straal negeerde deden me sterk denken aan de minister van informatie van Sadam Hoessein, die tot het einde toe beweerde beweerde dat Irak de oorlog tegen Amerika zou winnen. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=yfAeMtcURg0.

Wel was Van Rijn van mening dat niet patienten en verzorgenden het heel moeilijk hebben, maar de verzekeringsmaatschappijen. Zij zouden inmiddels iets van 600 miljoen minder verdienen, door diverse maatregelen. Voor iemand een collecte wil houden voor deze arme maatschappijen: ze hebben inmiddels een pot opgebouwd van 10 miljard aan opgehaalde premies, die niet aan zorg zijn uitgegeven. Van Rijn was er ook heel trots op dat dit jaar de premies een piepklein beetje omlaag gegaan waren. Uiteraard vermeldde hij niet de de eigen bijdrages fors zijn gestegen, zodat mensen netto veel meer betalen.

Ik stelde Van Rijn nog de vraag waarom er miljarden verspild moeten worden aan marktwerking, waarom de zorg niet betalen uit de belastingen. Zijn de kosten direct eerlijk verdeeld en ben je af van alle bureaucratie, declaraties, marketing en winsten die opgepot worden. Wat was het "antwoord" van Van Rijn? "De demagogen van de SP willen niets veranderen en laten de zorg onbetaalbaar worden." Alsof ik (namens de SP) geen verandering voorstelde die de zaak miljarden goedkoper zou maken, maar dan zonder afbraak van voorzieningen, werk en arbeidsvoorwaarden.

Wat je ziet is dat de mensen die over ons regeren op een totaal andere planeet leven dan de gewone Nederlanders. Deze staatssecretaris die over de zorg gaat wist niet dat tandartskosten voor volwassenen niet meer in het basispakket zitten. De PvdA, waar Van Rijn uit afkomstig is, heeft niets meer van de arbeiderspartij die ze ooit was. In ruil voor het pluche spelen ze de rol van bijwagen van de VVD, wat zelf weer de politieke tak is van de banken, verzekeringsmaatschappijen, farmaceutische industrie en het grootkapitaal in het algemeen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier