h

Afbraak subsidies: een klap in het gezicht van de Dordtse bevolking!

20 juni 2016

Afbraak subsidies: een klap in het gezicht van de Dordtse bevolking!

Talloze Dordtenaren zetten zich in voor hun medemens en de samenleving. Vrijwilligers bij scouting-verenigingen, speeltuinen, Dordt in Stoom, sportorganisaties, culturele verenigingen, activiteiten voor gehandicapten. Week in, week uit, jaar in jaar uit worden avonden, voorstellingen, vakantiekampen en evenementen georganiseerd.

Door de inzet van al die vrijwilligers is maar weinig geld nodig voor al die activiteiten. Maar het gemeentebestuur vindt al het geld voor die initiatieven vanuit de bevolking teveel. Liever geven ze het geld zelf uit. Bijvoorbeeld 130.000 euro om op een vastgoedbeurs te staan. Een kwart miljoen voor wat beelden langs de Noord. Een miljoen voor een feestje ter ere van een kerkvergadering 400 jaar geleden.

Uitgangspunt voor het nieuwe subsidiebeleid is om te beginnen dat er veel minder geld ter beschikking is. Daarnaast worden er geen structurele subsidies meer verstrekt, ook niet voor organisaties die al tientallen jaren goed werk doen. Ook die moeten elk jaar maar weer kijken of ze toevallig in de prijzen vallen. Niet echt een manier om mensen te motiveren.

Maar eerst moet iedere organisatie 60% van de inkomsten zelf binnenhalen vanuit sponsoring of crowd-funding. Per definitie betekent dit dat activiteiten georganiseerd door en voor mensen met weinig geld geen kans meer maken. Welk commercieel bedrijf gaat iets sponsoren voor een doelgroep die toch geen koopkracht heeft?

Ook moeten de vrijwilligers, die nu hun tijd besteden aan nuttige activiteiten, in de weer met bedelbrieven, telefoontjes, websites en onderhandelingen met mogelijke sponsors.

Wat de SP betreft worden zowel de bezuiniging, als de nieuwe regels volledig geschrapt. Dat kan makkelijk betaald worden door als gemeente zelf minder over de balk te gooien.

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier